Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podrobný popis všech diet (vhodné/nevhodné potraviny)

22. 6. 2010

Dieta č.1 - kašovitá, Dieta č.2 - šetřící, Dieta č.3, Dieta č.4, Dieta č.5, Dieta č.6, Dieta č.7 - nízkocholesterolová,  Dieta č.8, Dieta č.9 - diabetická, Dieta č.9s, Dieta č.10, Dieta č.11, Dieta S/35 a S/20, Bezlepková dieta, Dieta č.4s

Dieta č. 0 - tekutá

Indikace - poleptání, nádory dutiny ústní, operace krčních mandlí, záněty jícnu, první dny po opreci zažívacího traktu, choroby hltanu, horečky.

Charakteristika - neplnohodnotná biologicky i energeticky, krátkodobá, mechanicky, chemicky, termicky šetřící, strava musí být pestrá, chutná.

Technologie - vaření, dušení, rozmělnění (mletí, mixování) s přidáním tekutiny (mléko, smetana, vývary), pokrmy připravujeme na sucho do měkka, povolený tuk až do hotového, zahušťujeme moukou opraženou nasucho, mírně osolíme, kořeníme.

Technika podávání 

a/ z hrnku

b/ skleněnou trubičkou

c/ šálek s hubičkou

d/ z misky

e/ lžičkou

f/ sondou (1dávka = 200 - 300ml, po 2hod.)

Vhodné potraviny

Bílkoviny - netučné, odblaněné maso hovězí, telecí, libové vepřové, netučná drůbež, ryby, játra, šunka,

Mléko - sladké, zakysané, kefír, jogurt, biokys,

Tvaroh - mixované tvarohové sýry s ovocem či kompotem,

Vejce - na zlepšení pokrmů (vždy tepelně zpracované),

Tuky - máslo, jednodruhové oleje (do hotového pokrmu),

Cukr - nepřeslazujeme,

Obiloviny - polévky, kaše, omáčky, zahušťujeme solamylem, ovesné kaše, kroupy,

Příkrmy - nedáváme, ani pečivo,

Zelenina - nenadýmavá (mrkev, dýně, mladá brukev, fazolka, celer), malé množství květáku, rajčata (bez slupek), rajský protlak, špená,t

Ovoce - mixované, kompoty, pyré, kysely, šťávy, k ochucení tvarohových pokrmů - banán, jablka, meruńky, broskve, pomeranč, kompoty (višňový, třešňový, rynglový),

Moučníky - pudink,

Nápoje - slazený čaj + ovocné šťávy, med, mléko, smetana, bílá káva, kakao, malcao, granko, medové mléko, koktejly, kefír, acidofilní mléko, biokys, minerální vody,

Nevhodné potraviny

Všechny, které nemůžeme přivést do tekuté formy, potraviny nadýmavé, těžce stravitelné, pikantní, kořeněné, tučná masa, uzeniny, konzervy, plísňové a tavené sýry, tvrdý tvaroh.

Zelenina - ředkvičky, zelená paprika, zelí, kapusta, kukuřice, cibule, česnek, křen,

Ovoce - rybíz, hrušky, angrešt, meloun, sušené ovoce.

Nepoužíváme luštěniny a houby.

 

    

 

  

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář