Dieta č.10 – neslaná, šetřící
Indikace : hypertenze, srdeční selhání ( otoky), nefrotický syndrom, otoky v těhotenství
Charakteristika: mírně snížená dávka bílkovin a tuků, strava musí být lehce stravitelná, nenadýmavá, úplně vylučujeme kuchyňskou sůl, do stravy zařazujeme potraviny s K ( zelenina, ovoce, rýže, brambory, těstoviny)
Technologie: je nutné zastřít neslanou chuť ( aromatické druhy koření a zeleniny, cibule, česnek, houby, rajský protlak…), vhodné jsou sladké, sladkokyselé nebo kyselé chutě pokrmů, tuk přidáváme do hotového pokrmu, jinak všechny technologické úpravy
Vhodné potraviny
Bílkovinné potraviny – omezeně zařazujeme mléko, vejce, telecí maso a mladou drůbež, sýry – neslané ovčí a tvarohové
Tuky – v menším množství, raději oleje
Pečivo – nenadýmavé druhy, pokud zařadíme kapustu, zelí, okurky či hrušky raději ne večer, v hojné míře používáme natě
Nevhodné potraviny
Maso – skopové, vnitřnosti, šunka, slanina, uzené maso, nakládané a uzené ryby, konzervy
Zelenina – kyselé okurky a zelí
Koření – pepř, pálivá paprika, polévkové koření, hořčice, prášek do pečiva
Nápoje – minerální vody