Dieta S/35 – 35g bílkovin/ den
Vhodné potraviny
Maso – 3-4xtýdně
Mléko – snížené množství
Mléčné výrobky – šlehačka, smetana, lučina, pribináček, tučný tvaroh, tučné tavené sýry
Pečivo – nízkobílkovinné
Ovoce – s nižším obsahem draslíku, v menších porcích ( cca 50g), borůvky, brusinky, jablka, hrušky, jahody, ananasovvý kompot
Zelenina – v syrovém stavu pouze hlávkový salát a salátové okurky, při vaření delší dobu vyluhovat, vývar nepoužívat
Vejce – jen v povolené dávce
Tuky – všechny druhy ( přednost dáváme těm bez obsahu bílkovin)
Cukr – cukr, glukopur, maltodextrin, komprimáty z hroznového cukru, cukrovinky ( hašlerky, lesněnky, furé, medovky, turecký med – bez ořechů)
Mouka – obiloviny, těstoviny, strouhanku jen ve velmi malém množství, raději z nízkobílkovinného pečiva
Příkrmy – hlavně brambory, bramborová těsta s minimem mouky, rýže
Nápoje – bylinkové čaje, ruský čaj, ovocné šťávy, mošty, sirupy, sodovky, limonády, obilninová káva, kakao, malcao
Koření – kmín,majoránka, muškátový květ a oříšek, tymián, bobkový list, nové koření, sladká paprika, vývar z celého pepře, křen, zelené koření
Dieta č.S/20 – 20g bílkovin/den
Indikace: pokud není účinná dieta 6 a S/35
Charakteristika: 20g bílkovin na den je pokryto bramborami a vejcem, zahušťujeme škrobovou moučkou, dieta je individuální, používá se jen krátkodobě ( detoxikační)
Technologie: běžná úprava, nezařazujeme polévky ( občas jen čisté vývary)
Vhodné potraviny
Pečivo – připravujeme ze škrobu nebo ze speciálních nízkobílkovinných směsí ( chléb, sušenky, chlebíčky, řezy, bábovka)
Vejce - 1ks denně – vařené, sázené, omeleta, sedlina
Tuky – neomezeně
Sladidla – cukr, med, maltodextrin, glukopur, hroznový cukr
Zelenina a ovoce – syrové i tepelně zpracované
Mouka – nepoužíváme
Nápoje – čaje, vitakáva, vývar z melty