Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dieta č.1 - kašovitá

Indikace - po operaci v dutině ústní, při poranění obličeje, poruchách jícnu, zánětu, poleptání, při stenoze jícnu, jícnových varixech, vředové chorobě žaludku a duodena, po tonsylektomii

Charakteristika - strava je energeticky i biologicky hodnotná, má realimentační charakter, může se podávat i dlouhodobě, 5 denních dávek, při vředové chrobě 6 - 8 denních dávek

Technologie - mechanicky, chemicky, termicky šetřící, kašovitá úprava (ovlivňuje výběr potraivn), vaření, dušení, výjimečně i pečení, strava musí výt pestrá, lehce stravitelná, chutná

Vhodné potraviny

Bílkoviny - maso - mladé, netučné, odblaněné, hovězí, tlelcí, vepř. kýta, kuře, krůta, ryby; uzeniny - šunka, dietní či drůbeží salám, párky, pěny, pomazánky

Mléko - všechny druhy, je základem diety

Mléčné výrobky - kefír, jogurt (s vhodnými druhy ovoce), acidofilní mléko, biokys, zakysaná smetana

Tvaroh - sladké i slané pokrmy, na hlavní pokrmy i příkrmy, moučníky, tavrohové sýry (Babetka, Lučina)

Sýry - ne pikantní, tvrdé pouze strouhané (Eidam, Moravský bochník)

Vejce - v lehce stravitelné úpravě (na měkko, na hniličku, sedliny, omelety)

Tuky - čerstvé máslo, Hera, slunečnicový olej, přidáváme do hotových pokrmů

Sacharidy - mouka a krupice (i kukuřičná a sojová), rýže těstoviny (do měkka uvařit), ovesné vločky

Pečivo - rohlíky, veka, bílé vodové pečivo, starší, netučné vánočky, suchary, piškoty

Příkrmy - brambory (bramborová kaše), jemný houskovýi krupicový knedlík, rýže, těstoviny, nočky

Moučníky - z těsta piškotového, tvarohového, popř. odpalovaného, pudinky, pěny

Cukr - mírně omezujeme, med dle snášenlivosti

Zelenina - mladá, jemná, nenadýmavá, čerstvá, mražená, sušená, syrová - jemně krájená, hlávkový salát, mrkev s jablky

Ovoce - syrové - banán; šťávy - pomeranč, grep, mandarinka; strouhaná jablka, meruňky, broskve

Kompoty - mixované, kysely, rosoly, pyré (jablka, třešně, švestky, meruňky, broskve, dýně)

Džemy - z povoleného ovoce

Koření - natě (pažitka, petržel, kopr), vývar z kmínu, mletý kmín, majoránka, málo bobkového listu, vývar z hub, vanilkový cukr, citr. a pomer. šťáva a kůra

Nápoje - slabý ruský čaj + ovocné šťávy, citr.šťáva, bylinkové čaje, čaj s mlékem, švédský čaj, bílá káva (z melty), slabé kakao, malcao, podmáslí, kyselé mléko, kefír, málo šlehačky

Nevhodné potraviny

Maso - tučné (kachna, husa, zvěřina), tučné ryby, kyselé ryby, uzené maso, ostré uzeniny, slanina, bůček, škvarky, jelita, jitrnice

Tuky - sádlo, 100% tuk (Iva), margaríny, lůj, přepalované tuky

Pečivo - chléb, tukové pečivo, křehké, listové těsto, čerstvé kynuté pečivo

Zelenina - kapusta, zelí, slaná nebo nakládaná v octě, paprika, čalamáda, kyselé okurky, cibule, česnek, ředkvičky, křen

Ovoce - rybíz, angrešt, brusinky, borůvky, hrozny, rebarbora, fíky, datle, mandle, ořechy, mák

Koření - ostré, dráždivé, hořčice, polévkové koření, paprika, pepř, nové koření, skořice, tymián, fenykl, anýz

Nápoje - alkohol, zrnková káva, silné kakao, čokoláda, studené a horké nápoje

Dieta č.1 - kašovitá

Indikace - po operaci v dutině ústní, při poranění obličeje, poruchách jícnu, zánětu, poleptání, při stenoze jícnu, jícnových varixech, vředové chorobě žaludku a duodena, po tonsylektomii

Charakteristika - strava je energeticky i biologicky hodnotná, má realimentační charakter, může se podávat i dlouhodobě, 5 denních dávek, při vředové chrobě 6 - 8 denních dávek

Technologie - mechanicky, chemicky, termicky šetřící, kašovitá úprava (ovlivňuje výběr potraivn), vaření, dušení, výjimečně i pečení, strava musí výt pestrá, lehce stravitelná, chutná

Vhodné potraviny

Bílkoviny - maso - mladé, netučné, odblaněné, hovězí, tlelcí, vepř. kýta, kuře, krůta, ryby; uzeniny - šunka, dietní či drůbeží salám, párky, pěny, pomazánky

Mléko - všechny druhy, je základem diety

Mléčné výrobky - kefír, jogurt (s vhodnými druhy ovoce), acidofilní mléko, biokys, zakysaná smetana

Tvaroh - sladké i slané pokrmy, na hlavní pokrmy i příkrmy, moučníky, tavrohové sýry (Babetka, Lučina)

Sýry - ne pikantní, tvrdé pouze strouhané (Eidam, Moravský bochník)

Vejce - v lehce stravitelné úpravě (na měkko, na hniličku, sedliny, omelety)

Tuky - čerstvé máslo, Hera, slunečnicový olej, přidáváme do hotových pokrmů

Sacharidy - mouka a krupice (i kukuřičná a sojová), rýže těstoviny (do měkka uvařit), ovesné vločky

Pečivo - rohlíky, veka, bílé vodové pečivo, starší, netučné vánočky, suchary, piškoty

Příkrmy - brambory (bramborová kaše), jemný houskovýi krupicový knedlík, rýže, těstoviny, nočky

Moučníky - z těsta piškotového, tvarohového, popř. odpalovaného, pudinky, pěny

Cukr - mírně omezujeme, med dle snášenlivosti

Zelenina - mladá, jemná, nenadýmavá, čerstvá, mražená, sušená, syrová - jemně krájená, hlávkový salát, mrkev s jablky

Ovoce - syrové - banán; šťávy - pomeranč, grep, mandarinka; strouhaná jablka, meruňky, broskve

Kompoty - mixované, kysely, rosoly, pyré (jablka, třešně, švestky, meruňky, broskve, dýně)

Džemy - z povoleného ovoce

Koření - natě (pažitka, petržel, kopr), vývar z kmínu, mletý kmín, majoránka, málo bobkového listu, vývar z hub, vanilkový cukr, citr. a pomer. šťáva a kůra

Nápoje - slabý ruský čaj + ovocné šťávy, citr.šťáva, bylinkové čaje, čaj s mlékem, švédský čaj, bílá káva (z melty), slabé kakao, malcao, podmáslí, kyselé mléko, kefír, málo šlehačky

Nevhodné potraviny

Maso - tučné (kachna, husa, zvěřina), tučné ryby, kyselé ryby, uzené maso, ostré uzeniny, slanina, bůček, škvarky, jelita, jitrnice

Tuky - sádlo, 100% tuk (Iva), margaríny, lůj, přepalované tuky

Pečivo - chléb, tukové pečivo, křehké, listové těsto, čerstvé kynuté pečivo

Zelenina - kapusta, zelí, slaná nebo nakládaná v octě, paprika, čalamáda, kyselé okurky, cibule, česnek, ředkvičky, křen

Ovoce - rybíz, angrešt, brusinky, borůvky, hrozny, rebarbora, fíky, datle, mandle, ořechy, mák

Koření - ostré, dráždivé, hořčice, polévkové koření, paprika, pepř, nové koření, skořice, tymián, fenykl, anýz

Nápoje - alkohol, zrnková káva, silné kakao, čokoláda, studené a horké nápoje

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář