Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výživa nemocných po resekci žaludku 

Vezmeme-li v úvahu důležité funkce, jimiž žaludek zasahuje do různých dějů v lidském organismu, je již na první pohled zřejmé, že odstranění dvou třetin žaludku včetně pylorické části a vrátníku má za následek četné změny trávení a látkové přeměny, s nimiž se musí organismus po resekci vyrovnat.

 

Výběr potravin a pokrmů

Sladké mléko podáváme jako samostatný nápoj jen tehdy, nevyvolává- li potíže (průjmy, tlak v žaludku). Při nesnášenlivosti je ředíme čajem nebo vývarem obilné kávy, přidáváme je do pokrmů. Můžeme připravovat výživné koktejly i ze sušeného mléka.

Tvaroh – můžeme podávat ve formách pomazánek ( sladkých i slaných).

Sýry jsou vhodné krémové, smetanové, tavené, eidam. V prvních dnech po operaci tvrdé sýry strouháme

Vejce podáváme ve všech úpravách bez přepáleného tuku a tučných majonéz.

Tuky doporučujeme jen čerstvé ( máslo olej, margarín). Vyvarujme se přemašťování pokrmů.

Obilniny a těstoviny všeho druhu dáváme do polévek, jako samotná jídla i příkrmy.

Pečivo – podáváme starší, méně sladké, ne příliš tučné. Nemocní mohou jíst chléb i bílé pečivo všeho druhu. Nevhodné je pečivo čerstvé kynuté, smažené, lístkové, všechny druhy s tučnými náplněmi.

Zeleninu podáváme denně – vařenou, zadělávanou, dušenou, jako pudinky, nákypy, saláty z vařené i syrové zeleniny, přidáváme ji i k přípravě masa. Nejcennější je zelenina čerstvá nebo mražená. K vhodným druhům patří: mrkev, mladá brukev, chřest, kukuřice, hlávkový salát, špenát, květák, zelený hrášek, fazolové lusky, rajčata, červená řepa, lilek, celer. Používáme i malé množství petržele, pórku, kapusty. Nevhodné jsou salátové okurky.

Luštěniny – podáváme podle osobní snášenlivosti pacienty, ale jen prolisované, v polévkách, nebo jako kaše.

Ovoce – výběr řídíme podle snášenlivosti nemocného, většinou nedělá potíže syrové, dobře vyzrálé, měkké, bez tuhých slupek a jader např. jablka, hrušky, meruňky, broskve, ryngle, hrozny bez jader a slupek, pomeranče, banány, ananas. Kompoty a pyré připravujeme z výše uvedených druhů. Nevhodné je ovoce tvrdé, nedozrálé, s tuhými slupkami a s velkým obsahem jader a semen ( angrešt, rybíz, ořechy, fíky).

Džem, med, čokoládu, cukrovinky v rozumné míře povolujeme. Nevhodné je pikantní potravinářské zboží, velké množství hořčice, kyselých okurek apod.

Koření – povolujeme tlučený kmín, rozsekané sušené houby nebo jejich vývar, trochu muškátového květu, zelenou petrželku, pažitku, skořici, vanilku, citr. a pomerančovou šťávu i kůru. Nevhodné jsou pepř, paprika, zázvor, polévkové koření.

Polévky se výběrem podstatně neliší od polévek zdravého člověka. Připravujeme je ze všech povolených potravin bez přepalovaného tuku a ostrého koření. Zahušťujeme rozvařenými prolisovanými bramborami, zeleninou, obilninami, pečivem, žloutkem, moukou rozmíchanou v mléce nebo ve smetaně.

Masa podáváme jen libová. Dovolujeme hovězí, vepřové, telecí, játra, kuře, mladou krůtu, králíka, z ryb kapra, štiku, okouna, pstruha, mražené rybí filé. Připravujeme do vařené s omáčkami, dušenou zeleninou, zadělávané bešamelem, dušené a pečené přírodní.

Z uzenin povolujeme šunku, šunkový závin.

Brambory slouží jako příkrm vařené, dušené, pečené, jako kaše. Dále jsou vhodnými přídavky do těst ( škubánky, placky, noky, knedlíky).

Knedlíky – vhodné jsou houskové, krupicové, bramborové s tvarohem. Kypříme sodovkou, vejci, kypřícím práškem.

Omáčky -  citrónová, pažitková, rajská, játrová, z mletého masa. Zahušťujeme moukou rozmíchanou ve vodě, mléce, nebo opraženou moukou smíchanou s máslem a rozvařenou v mléce.

Moučníky podáváme jako zákusky v odstupu od hlavních jídel, mezi obědem a svačinkou. K jejich přípravě používáme omezené množství tuku, nepřeslazujeme. Vhodné jsou z těsta piškotového, odpalovaného, třeného máslového, tvarohového, nudlového, taženého. Doplňujeme ovocem, kompoty, džemem.

Nápoje nepodáváme přeslazené, ani příliš horké. Doporučujeme čaj šípkový, ruský, s citr. šťávou, ovocným sirupem, mlékem, mléko sladké, kyselé, kakao, slabou čokoládu, přírodní ovocné šťávy.

  Základním pravidlem výživy po resekci žaludku je pořádek v jídle. Je třeba jíst pravidelně, nepřejídat se, ale také zbytečně nehladovět.Jídlo je třeba dobře kousat, nejíst hltavě. Potrava má být přibližně stejně hodnotná, jako strava zdravého člověka. Množství bílkovin zvyšujeme na úkor tuků a cukrů, kterých podáváme méně. Je třeba pamatovat na dostatečný přívod vitamínů a nerostných látek.

K dosažení žádaného výsledku podáváme v prvních týdnech po operaci jídlo častěji než obvykle, nejdéle po 2-3 hodinové přestávce.

Příklad časového rozdělení jídel:

Snídaně I. – 5,30-6,30hod.

Snídaně II. – 7,00-8,00hod.

Přesníd. – 9,30-10,30hod.

Oběd – polévka – 12,00hod

            hl. jídlo – 12,30-13,30hod.

            moučník – 13,00-13,30hod.

Svačina – 16,00-16,30hod.

Večeře I. – 18,00-19,00hod.

Večeře II. – 21,00hod.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář