Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Alergie na vejce

Tato alergie patří mezi velmi častou alergii. Většinou bývá diagnostikována spolu s jinými potravinovými alergeny, nejčastěji s mlékem (obsahuje velmi příbuznou bílkovinu). Ale může se vyskytnou i samostatně.Pokud dítě trpí atopickým ekzémem, měli by se rodiče zamslet nad možností některé z potravinových alergií a nechat dítěti udělat testy na základní alergeny. Pravděpodobnost této potravinové alergie je téměř poloviční.

Nesnášenlivost zvířecích bílkovin ustupuje s věkem. Je možné tedy občas s velkou opatrností zkoušet dítěti podávat potravinu, která dříve alergii vyvolala.

Vejce a něco o nich

Jak je známo, vejce se skládá ze žloutku a bílku. Součástí bílku jsou poutka, která drží žloutek. Obě části obsahují možné alergeny. Zatímco žloutek svou alergenicitu tepelnou úpravou ztrácí, s bílkem je situace poněkud složitějčší. Bílek, jak již název napovídá, je složený z hlavní části z různých bílkovin. Mezi nejagresivnější patří ovomukoid. Bílkoviny začínají měnit svoje vlastnosti až po 60 stupních Celsia. Je tedy nezbytně nutné dbát na důslednou tepelnou úpravu při používání vajec. U této diagnózy není vhodné používání ano křepelčích vajec, protože složení bílkovin je téměř totožné. Křepelčí vejce jsou vhodná u diet při snižování cholesterolu.

 

Vejce a alergie v rodině

Pokud se v rodině vyskytuje alergická zátěž, neměli bychom dítěti podávat vejce do 3 let. Po 3. roce dítěti dozrává z velké části imunitní systém a některé alergie se po tomto věku mohou zlepšit či zcela vymizet. U senzitivních jedinců, se ale tato doba může posunout až do doby okolo 6.roku. Pokud přece jen chcete vejce vyzkoušet dříve, tak jen zcela tepelně upravené a začněte žloutkem v malém množství, i když je pro dítě hůře stravitelný. Opravdu zkoušejte po velmi malém množství, reakce na tento alergen bývají poměrně velké. V dětství zjištěné protilátky proti vajíčku jsou prognosticky nevýhodným nálezem.

Úprava vajec v kuchyni

Za vhodnou úpravu vajec je možno považovat vaření natvrdo. Ostatní oblíbené úpravy vajec - sázená vejce, míchaná vejce, na hniličku – nejsou vhodná, protože v pokrmu zůstávají části vejce ne zcela tepelně upravené. Zejména se jedná o poutka při míchaných a sázených vejcích. Do pomazánek je vhodné používat vejce natvrdo. Zavářku nechat nejméně 7 minut vařit. Je nutné zcela se vyvarovat použití syrových vajec do jakýchkoliv pokrmů. Velký zřetel při úpravě vajec je třeba věnovat rodinám, kde se z důvodů alergenicity používá jen některá část vejce.

 

Čím nahradit vejce?

Při nahrazování vajec v kuchyni si nemusíme zoufat, téměř ve všech případech se můžeme bez nich obejít. Zdánlivě největší obtíž nastává připečení moučných a masových těst. Vajíčko je považováno za nenahraditelné pojivo – téměř nikdy to není pravda.

Možnosti náhrady vajec:

 

 

  1. Prášek do pečiva – 1 sáček odpovídá 1-2 vajíčkům – lze doporučit nepříklad kypřící prášky Dr.Oetker, které jako jedny z mála neobsahují plnidlo – mouku. 1 sáček prášku do pečiva smícháme se lžící vody a lžící octa nebo 1 sáček pr. do peč. smícháme s ½ lžící oleje a 1/3 lžící vody.
  2. Droždí – 1 sáček instantního droždí rozpustíme ¼ sklenice horké vody = 1-2 vejce.
  3. Želatina – 1 sáček nahradí 3 vejce.
  4. Bramborový škrob – Solamyl.
  5. Kynutá těsta – buchty, koláče, vdolky, vánočky, mazance, ale i houskový knedlík, masové ( maso zeleninové, zeleninové ) karbenátky lze připravit zcela bez vajec i vaječné náhrady ( pokud je součástí těsta tuk či mléko, pak přidáme těchto surovin o něco více než obvykle.
  6. Xantamová guma a Psylium – pokud vaříte bez vajec i mouky je vhodné používat xantamovou gumu do kynutých těst. Další volbou je psylium. Dá se koupit v lékárně a používá se tak, že se malá lžička přidá do hrnku vody a nechá se nabobtnat, vznikne želé, které se používá do kynutých těst.

    Do těsta na bramborák, palačinky, lívance, bramborové placky přidáme 1 lžíci solamylu ( těsto pro celou rodinu).

    Na obalování řízků : 1 lžíci solamylu a ¼ l mléka, trochu mouky ( event. sůl) – vše smícháme, nejlépe našleháme, pak řízky obalíme ( naposledy ve strouhance)

    Vánoční cukroví : jedno vejce či dva žloutky nahradíme polovinou lžíce solamylu rozmíchaného v 1 dcl vody ( přidáme do těsta).

     

  7. Pudinkový prášek – do tvarohu určeného k pečení)
  8. Rýžová mouka – osvědčilo se přidání této mouky do masitých jídel, zejména do mletých mas – sekaná, karbenátky.

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář