Dieta č.2 - šetřící
Indikace - poruchy zažívacího traktu s dlouhodobým průběhem, funkční poruchy žaludku, poruchy sekrece, chronická gastroenteritis, vředová choroba žaludku a duodena, horečnatá onemocnění, po infarktu myokardu, v geriatrii
Charakteristika - realimentační charakter, dlouhodobá, musí být pestrá, lehce stravitelná, nenadýmavá
Technologie - mechanicky, chemicky, termicky šetřící úprava, do měkka, pravidelný příjem
Vhodné potraviny
Maso - z mladších zvířat, odleželé, odblaněné, zbavené šlach a tuku, libové hovězí, vepřová kýta, telecí, jehněčí, netučná drůbež, králík, netučné ryby
Uzeniny - šunka, dietní salám, jemné (drůbeží) párky
Mléko, mléčné výrobky - všechny druhy, kromě zrajících
Vejce - v lehce stravitelné úpravě bez tuku
Tuky - čerstvé máslo, jednodruhové oleje, Hera
Cukr - ano, i med
Obiloviny - kroupy a krupky lisujeme
Mouka - na zahuštění, na sucho opražená a povařená
Příkrmy - brambory, bramborová kaše, dušená rýže, těstoviny, noky - krupicové, tvarohové, jemný dietní knedlík, polenta
Bezmasé pokrmy - pudinky, nákypy, ovocné knedlíky (ne kynuté), rýžová kaše, těsta spařovaná, odpalovaná, nudlová
Moučníky - z těsta piškotového, tvarohového, odpalovaného s ovocem, tvarohem, pudinkovým krémem, želatinou, kypříme sněhem, pečivovým práškem, sodovkou
Pečivo - starčí bílé vodové rohlíky, žemle, bulky, veky, netučná vánočka nebo mazanec, piškoty, netučné sušenky, oplatky bez náplně, suchary, starší bílý chléb
Zelenina - vybíráme mladé druhy, mraženou, sušenou, vhodná je mrkev, celer, petržel, pastiňák, mladá brukev, malé množství mladého květáku, hrášku, pórku, dále špenát, zelená fazolka, dýně, patizon, rajčata, hlávkový salát a jemu podobné druhy, rajčataová šťáva a protlak, saláty kyselíme citr.šťávou
Ovoce - dobře vyzrálé druhy bez tuhých slupek, zrníček, ne příliš kyselé druhy - v syrovém stavu i jako ovocné šťávy, džemy, rosoly, kompoty; vhodná jsou jablka, meruňky, banány, pomeranče, mandarinky, grepy
Koření - čerstvé natě včetně celerové, libečku, bazalky, majoránky, mletý kmín, vývar z kmínu, hub, bobkového listu, vanilkový cukr, citr. a pomer.šťáva i kůra
Nápoje - čaje bylinkové, slabhý ruský čaj, nesycené minerální vody, ovocné šťávy, džusy, mléko, smetana, čaj s mlékem, čvédský čaj, bílá káva (z melty), kakao, malcao, granko kakaové i ovocné, vita káva s mlékem
Nevhodné potraviny
Maso - tučné a tuhé
Uzeniny - tučné a kořeněné, jitrnice, jelita, tlačenka, zavináče, očka, kaviár, uzené maso
Sýry - plísňové
Pečivo - čerstvé kynuté, tučná těsta a moučníky, droždí na kypření
Vejce - připravovaná na tuku
Tuky - slanina, sádlo, škvarky, lůj
Zelenina - kapusta, zelí, cibule, okurky, ředkvičky, paprika, česnek, luštěniny, tvrdá zelenina
Ovoce - nadýmavé, tuhé, kyselé, s tuhými slupkami a vět訚ím množstvím zrníček (rybíz, angrešt, rebarbora, ostružiny, maliny, fíky, datle), mák, ořechy
Koření - dráždivé - pepř, paprika, ostré směsi, maggi
Pochutiny - hořčice, keřeněný kečup, majonéza, tatarská omáčka, ostré zálivky
Nápoje - alkohol, destiláty, zrnková káva