Jdi na obsah Jdi na menu
 


Voda - němá živina

16. 3. 2010
Voda - němá živina
 
Často se voda mezi živiny neřadí - přestože je opomíjená, je nepostradatelná. Po vzduchu je voda druhou nejdůležitější podmínkou života. Bez vzduchu mohou lidé žít pouze několik minut, bez vody několik dní - vlastně život každého z nás začal v tekutině.
Tři čtvrtiny zemského povrchu tvoří voda, z toho však je 97% voda slaná a pouze 3% tvoří voda sladká, z ní je však značná část ukrytá v ledovcích a na pólech, takže k přímé spotřebě slouží jedna čtvrtina. Ne všude je však tato voda dostupná a kvalitní - na následky pití kontaminované vody denně na světě umírá 25 000 lidí.
Na druhé straně je ve vyspělých zemích moderní přímo posedlost po zvýšené konzumaci vody, která má zabránit všemožným zdravotním problémům od akné počínaje, přes redukci hmotnosti a řadu chronických nemocí konče.
Stovky stránek internetu nebo populárních časopisů varují čtenáře dbající o své zdraví, že musí vypít osm sklenic, přičemž jedna sklenice má obsah 237ml, tj. celkem 1900ml vody pro "vyplavení nebezpečných jedů". Je nějaký důkaz pro toto tvrzení? Je zřejmé, že jednotlivci v horkém a suchém podnebí mají vyšší spotřebu vody, stejně jako lidé, kteří vykonávají namáhavou fyzickou práci. Jsou jistě dobře známé stavy nemocí, pro které je vyšší spotřeba tekutin podstatná, ale potřebuje průměrný člověk, žijící v mírném písmu pít extra tekutiny - i když nemá žízeň - aby si uchoval zdraví? Klasické doporučení jako 8x8 (8sklenic o 8 uncích). nezahrnuje kofeinové a alkoholické nápoje. Navíc toto doporučení obzvláště proklamované v USA nezohledňuje tělesnou hmotnost jedince, ani nepočítá s dalšími zdroji vody především z potravin. Odkud toto doporučení pochází? V roce 2002 provedl Valin důkladnou studii na toto téma a došel k těmto závěrům : Nikdo vlastně neví. Neexistuje žádná studie, ani žádný výsledek, který by vedl k tomuto doporučení. Různí autoři vydávají různá tvrzení.
Obecné doporučení pijte 2-3 litry denně je poněkud kuriózní v tom, že toto množství je stejné pro 40kg "křehkou ženu" i 100kg "urostlého chlapíka". Přitom tělesná hmotnost, stejně tak i věk sehrávají v odhadu denního doporučení tekutin (vody) významnou roli, ale množství se i v odborné literatuře velice liší, pohybuje se od 22ml do 50ml na kg tělesné hmotnosti bez ohledu na klimatické podmínky.
Na rozdíl od většiny zemí není u nás zvykem mléko počítat do pitného režimu (obsahuje téměř 90% vody). Pro kočovné kmeny v pouštních oblastech je mléko zdrojem vody při nedostatku vodních zdrojů, což dle řady odborníků vedlo ke vzniku laktózové intolerance. Podobně se u posledních doporučeních setkáváme se započítáváním nízkoalkoholických nápojů do pitného režimu. Aby se zavděčil náčelník jednoho z kmenů Bantu misionářům, zakázal po přijetí křesťanství vařit pivo z čiroku. Tak díky této prohibici došlo nejen k řadě deficitů vitamínů B skupiny, jejichž nosičem bylo pivo, ale i ke ztrátě hygienicky nezávadného zdroje pitné vody, protože ta byla během výroby několikrát převařena - argument vhodný pro jeho umírněnou konzumaci.
Jeden z nejčastějších důvodů pro zvýšený příjem vody je její sytící schopnost jako součást "zvládání obezity". Je překvapivě málo dostatečných důkazů na toto téma, aby objasnily roli příjmu vody při zmírnění epidemie obezity. V této souvislosti si připomeňme píseň Modlitba za vodu na báseň Jana Skácela.....Ubývá míst, kam chodívala pro vodu, má starodávná milá.... A nosit vodu, toť fyzický výkon, té se naši předci natahali i několik balení balených vod. Ano, ubývá míst a příští rozbroje budou ne kvůli ropě, ale zdrojům vody.
Jedna sklenice na dobré ráno, druhá na dobrou noc, žádná je málo, ale 8je moc - ale vypijte je výrobcům balené vody pro radost!
 
Zdroj:Výživa a potraviny 2, ročník 65, 2010 březen, duben, str. 29, Společnost pro výživu
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář