DNA
Dieta při Dně
Dna je ukládání solí kyseliny močové, onemocnění postihuje drobné klouby na nohou a rukou. Nemoc nemá dlouho žádné příznaky, potom klouby zduří, začnou bolet. Zvýší se teplota v oblasti kloubu a postupně dochází k deformaci kloubu ( tofus). Stav, kdy se objeví bolest, se nazývá akutní dnavý záchvat.
Příčiny záchvatu: po vydatném jídle, stresu, klepnutí do postiženého místa, trvá několik hodin i dní.
Léčba:
- antirevmatika
- léky, které snižují hladinu kyseliny močové
- zvýšený příjem tekutin
- vyloučení potravin, které obsahují puriny ( vnitřnosti, drobné ryby, mladé maso), extraktivní látky ( masové vývary)
- snižujeme dávku masa ( 1xdenně 50g masa)
- úprava hmotnosti ( Dna vzniká častěji u silnějších mužů)
- vyloučení alkoholu ( alkohol brání vylučování kyseliny močové)
- vyloučení silného čaje
- vhodné jsou ovocné a zeleninové dny ( 1,5-2kg ovoce, ovocné šťávy, kompoty)
Doporučujeme dietu č.2 (šetřící) nebo dietu č.8 (redukční).
Při akutním záchvatu zásady diety č.4s ( s rozšířeným výběrem zeleniny).
Obsah purinových látek v potravinách ( ve 100g jedlého podílu)
Purinové látky v mg (ve 100g jedlého podílu)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Maso, drůbež, zvěřina, ryby
Maso hovězí 40
Maso koňské 80
Maso skopové 46
Maso telecí 48
Maso vepřové 48
Šunka 24
Brzlík telecí 400
Játra 95
Jazyk 55
Krev 10-55
Ledvinky 80
Morek 33
Mozek 40
Slezina 104
Holoubě 80
Králík 38
Kuře 40
Bažant 35
Srnčí 39
Zajíc 38
Kapr 54
Losos 22
Pstruh 56
Sardinky 120
Sleď 69
Sleď – slaneček 790
Sardinky v oleji 540
Štika 48
Krabi 39
Mléko a mléčné výrobky
Mléko kravské 1
Vejce 2
Bílek 1
Žloutek 5
Tuky, olej, plodiny, ořechy
Anglická slanina 25
Kakaový prášek 1900(theobromin)
Kaštany 16
Mandle 9
Lískové ořechy 10
Vlašské ořechy 8
Moučné a pekařské výrobky
Chléb celozrnný žitný 14
Pečivo běžné 8
Pšeničná mouka 0
Ovesné vločky 30
Žitná mouka 0
Brambory, luštěniny, zelenina
Brambory 6
Čočka 70
Fazole 44
Hrách 45
Celer 10
Cibule 1
Fazolové lusky 5
Houby 5
Hrášek zelený 80
Chřest 14
Kapusta 6
Kedlubny 5
Květák 10
Mrkev 2
Okurky 3
Pórek 3
Rajčata 4
Reveň 4
Ředkvičky 6
Řepa červená 5
Salát hlávkový 5
Špenát 23
Zelí bílé 5
Zelí červené 8
Ovoce
Borůvky 2
Hrušky 1
Jablka 1
Jahody 5
Meruňky 0
Pomeranče 1
Švestky 1
Víno – hrozny 1
Seznam potravin, které obsahují málo vápníku
potravina |
Množství vápníku v 1000g – udáno v mg |
Brambory k jaru |
55 |
Houby čerstvé |
56 |
Hrášek zelený |
117 |
Hrášek zelený konzervovaný |
200 |
Hrášek zelený mražený |
170 |
Chřest |
158 |
Květák |
154 |
Okurka salátová |
80 |
Paprika zelená |
42 |
Rajčata |
114 |
Salát hlávkový |
154 |
Červená řepa |
202 |
Cukr |
--- |
Husa |
70 |
Kapr |
60 |
Králík |
102 |
Kuře |
90 |
Slepice |
108 |
Játra telecí |
58 |
Játra hovězí |
68 |
Ledviny |
88 |
Maso hovězí |
70 |
Maso telecí |
70 |
Bůček |
54 |
Maso vepřové tučné |
126 |
Salám konzumní |
94 |
Sekaná pečeně domácí |
80 |
Špekáčky |
70 |
Šunka |
100 |
Rýže |
240 |
Ananas |
80 |
Broskev |
70 |
Jablko |
62 |
Citron |
86 |
Hruškový kompot |
80 |
Kompoty – průměr |
79 |
Švestkový kompot |
75 |
Třešňový kompot |
92 |
Olej |
10 |
Slanina |
19 |