Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brusinky

5. 9. 2022

Brusinky jsou jedním z mála ovoce, které přirozeně pochází ze Severní Ameriky. Dostaly jméno podle holandských a německých osadníků, kteří je nazývali "crane berries". Později to bylo zkráceno na "cranberry". Původní obyvatelé Ameriky používali brusinky ke skladování potravin, jako barvivo k barvení látek, koberců a přikrývek, nebo jako obklady k léčení ran způsobených jedovatými šípy.

Brusinky a jejich spotřeba byla poprvé dokumentována v Severní Americe. V 17.století začali noví osadníci používat brusinky při žaludečních potížích, jaterních problémech, nemocech krevního oběhu nebo nádorových onemocněních. V kuchyni nových osadníků se brusinky začali používat s javorovým sirupem, přidávat do kompotů a omáček. Námořníci používali brusinky bohaté na vitamín C k prevenci kurdějí.
V současné době se používají brusinky na zavařování nebo přípravu džemů, kompotů a šťáv. Lze je přidávat do kaší, műsli, jogurtů nebo třeba do čajů.
 
Složení brusinek
Brusinky obsahují vitamíny skupiny B, karotenoidy, vitamín C. Z minerálních látek jsou brusinky bohaté na draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo a v menším množství jsou zde zastoupeny nikl, chrom a jod. Dále brusinky obsahují fenolové glykosidy, třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny, anthokyany, rozpustnou vlákninu pektin.
 
Účinky v prevenci a léčbě infekcí močových cest
V 19.století němečtí chemici objevili v moči lidí, kteří konzumovali brusinky, antibakteriální látky. Dřívější názory předpokládaly, že brusinky pomáhají při IMC tím, že snižují pH moči. Právě kyselé pH moči a glykosaminoglakynová vrstva patří mezi základní faktory obranyschopnosti močového traktu.
Nové výzkumy připisují pozitivní účinek brusinek v boji proti IMC látce zvané proantocyanidin, která zabraňuje přilnavosti bakterií E.coli v močových cestách. E.coli je základní příčinou IMC. Baktérie ulpívají v močových cestách s pomocí fimbrií, což jsou vlásky na povrchu bakterií. To umožňuje bakteriím zakládat kolonie a působit následné infekce. Podávání brusinek představuje určitou ochranu proti bakteriální adhezi a virulenci v močovém traktu.
 
Ochrana před chroniskými nemocemi
Brusinky jsou bohaté na polyfenolické antioxidanty, které chrání proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním. Proanthocyanidiny a další složky brání oxidaci LDL cholesterolu.
 
Žaludek
Látky obsažené v brusinkách zpevňují stěny žaludeční sliznice a zabraňují bakteriím Helicobacter pylori, aby se zde usidlovaly, což preventivně působí proti vzniku žaludečních vředů a nebezpečí vzniku karcinomu žaludku.
 
Viry
V poslední době jsou sledovány účinky brusinek, jako účinného léku proti herpes viru typu 2, který je jedním z nejčastějších virů v lidském těle a způsobuje obvykle opary. Rostlina brusinky obsahuje látky omezující šíření a rozvoj viru v lidském těle. Tato látka není schopna snižovat infekční potenciál viru, ale je schopna omezovat následky infekce. Omezuje usazení viru a průnik do tkání.
 
Dávkování
Brusinkový extrakt je dostupný v tabletách nebo kapslích s doporučeným dávkováním od výrobce od 400 do 2400mg/den. Interakce s jinými léky nebyly zjištěny.
 
Zdroj:
MLČOCHOVÁ,V, PAPEŽOVÁ,K, MATĚJOVÁ, H. Brusinky aneb skákající bobuleVýživa a potraviny. 2011, 4, s. 89-91
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář