Jdi na obsah Jdi na menu
 


JÓD – nepostradatelná složka výživy

 

 Jód je naprosto nezbytným stopovým prvkem pro tvorbu hormonů štítné žlázy a tím i pro normální vývoj mozku, zejména v období nitroděložního vývoje plodu a prvního roku života dítěte. Při závažnějším nedostatku jódu u plodu a kojence dochází k poškození vývoje centrální nervové soustavy a k významnému celoživotnímu postižení duševních schopností člověka. Ale i mírnější stupeň jódového nedostatku u lidského plodu může nepříznivě ovlivnit kvalitu duševního a tělesného vývoje člověka. U dospívajících dětí a u dospělých se nedostatek jódu projevuje například zvětšením štítné žlázy – strumou, zvýšenou únavností, ale i poruchami sexuálního vývoje, poruchou plodnosti a vyšší potratovostí u žen. Nedostatek jódu u žen může být příčinou výskytu nádorového bujení prsu a štítné žlázy.

   České země patří od nepaměti k oblastem s nedostatkem jódu. Současně výzkumy potvrzují, že nedostatkem jódu trpí ještě dnes některé skupiny naší populace a že je nutné přijmout opatření, která by tento nedostatek zcela odstranila.

   Rizikovými skupinami, které jsou nedostatkem jódu nejvíce ohroženy, jsou lidské plody v děloze a kojenci do jednoho roku, dospívající dívky a zejména těhotné ženy a kojící matky.

   Přirozeným zdrojem jódu je potrava. Dostatek jódu obsahují u nás však jen mořské produkty z dovozu, jako jsou tresky, makrely, filé, sardinky, mořské řasy a další. Potřebnou dávkou jódu pro organismus by měly zajistit dva pokrmy z mořských produktů týdně. Jak prokázala studie Českého výboru pro UNICEF, děti žen, které v těhotenství a během kojení konzumovaly dvakrát týdně mořské produkty, netrpěly nedostatkem jódu.

   Mělo by být samozřejmostí používat při přípravě potravy výlučně jodidovanou sůl ( každé balení kuchyňské soli by mělo udávat množství jódu 20-34mg v 1kg ve formě jodidu nebo jodičnanu). Kuchyňská sůl se však dětem do jednoho roku nemá podávat a nadměrné solení se nedoporučuje ani ostatním věkovým kategoriím. Těhotným a kojícím ženám a dospívající mládeži můžeme zvýšený přísun jódu zajistit i podáváním jodidových tablet. Tablety se podávají denně a jejich užívání a dávkování naordinuje vždy lékař, protože nadměrné množství jódu v organismu také není zdravé. Zvýšenou dodávku jódu můžeme zajistit obohacenými multivitamínovými preparáty. Jódem jsou dnes již obohaceny ovocné přesnídávky pro děti a některé nápoje, jódem začínají být obohacovány také moučné a masné výrobky.

   Jódem dostatečně zásobená štítná žláza byla ochráněna i před následky jaderného ozáření při černobylské havárii.

 

 
 
 
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář